Sök

SmartaSaker

Hushåll
SmartaSaker i gruppen Referenser hos Askås I&R AB (ref_smartasaker)

Funktion och "smarthet"
i fokus för SmartaSaker

Design och form var så att säga redan upptaget område. När Ella Stemme även införlivade begreppet funktion så hade hon hittat utgångspunkten till det som idag är det stadigt växande Stockholmsbaserade företaget SmartaSaker.

– Visst har det gått att hitta funktionella produkter här och där. Men vi kände att vi ville samla smarta prylar på en plats och på den vägen är det, säger Ella Stemme.

Publicerad: 2016-10-26. Text och foto: Patrik Otter

Tio år har passerat sedan allting tog sin början. Ella Stemme och Åsa Malmsten sjösatte företaget och webbshopen SmartaSaker 2006 i samband med att de båda var föräldralediga.

– Vi startade i ett lagom, lugnt tempo och till en början hade vi ingen egentlig lokal utan höll till hemma. Jag minns att vi bjöd in till en pressträff där vi berättade om vår idé, säger Ella Stemme.

Det dröjde inte särskilt länge innan behovet av mer utrymme medförde en flytt till den första lokalen på Erik Dahlbergsgatan vid Gärdet i Stockholm. Personal anställdes och saker började rulla på i allt högre fart. Det var tydligt att den initiala affärsidén bar sig. Det fanns en efterfrågan hos kunderna, inte bara efter design utan också efter funktion och kvalitet.

– Tanken är att våra produkter ska lösa någon form av vardagsproblem. Det behöver inte vara på någon hög vetenskaplig nivå, men det ska vara innovativt och funktionellt. Vi har en extra förkärlek för svensk innovation och vi jobbar väldigt gärna med svenska uppfinnare.

Den första lagerbutiken öppnades 2009 och sedan dess har försäljning över disk i en fysisk butik och e-handeln utvecklats positivt sida vid sida för SmartaSaker.

E-handeln har bedrivits i ett flertal olika skepnader genom åren och Ella Stemme har således varit med om att skifta plattform förut.

Vi letade efter en samarbetspartner som var genuint intresserade av e-handel. Och vi kände verkligen att Askås hade det fokuset.”
Ella Stemme, grundare

Sommaren 2015 så tog Ella, delägaren Maria Eriksson och deras kollegor klivet över till Askås och flytten den här gången gick smidigare än vad som har varit fallet tidigare.

 – Jag tycker att plattformsbytet från Magento till Askås gick jättebra. Vi har flyttat tidigare och vet hur det kan vara, säger hon.


Ella Stemme, Olga Stemme, Sebastian Gameel och David Lännerholm är fyra av fem ordinarie anställda på SmartaSaker.

Kravspecifikationen när SmartaSaker började söka efter en ny plattformsleverantör handlade inte minst om grundläggande kompetens och om intresse för e-handeln som sådan.

– Vi letade efter en samarbetspartner som var genuint intresserade av e-handel. Och vi kände verkligen att Askås hade det fokuset, säger Ella Stemme.

Beslutet att bli en del av ”Askås-familjen” har hon inte ångrat.  

 – Plattformen är väldigt användarvänlig för alla grundläggande behov. Vi har även gjort analyser av SEO-funktionaliteten och vi har fått bekräftat att SEO fungerar bra med Askås. Grunderna är uppsatta helt rätt. Sedan är vi också väldigt nöjda med Askås supportavdelning.

Framtiden för SmartaSaker ser utan tvekan ljus ut. Den nya butiken och lagret för e-handeln ligger för närvarande vid St Eriksplan. Tillväxten fortsätter rejält uppåt och jakten på nya funktionella och smarta produkter går vidare.

Ella Stemme jämför sökandet efter innovationer och smarta prylar med sökandet efter det där härliga svampstället i skogen.

 – Det var så allt började, med en jakt efter nya platser där man kunde hitta smarta saker. Den jakten pågår på samma sätt idag och vi siktar självklart på att fortsätta utvecklas. 2016 är faktiskt det år som vi har växt allra mest. Vi känner också att det finns massor kvar att göra, vi är inte alls färdiga ännu, säger Ella Stemme.

Då kör vi väl tio år till då ­– till att börja med.

Mer läsning: Hållbart för SmartaSaker (2021-02-21)

SmartaSaker använder

Valfritt utlämningsställe

Erbjud dina kunder att själva välja var de vill hämta ut sina paket.

MARKNADER
Multi Market Manager

Nå smidigt ut i hela världen. Förberedd för alla världens språk.

Dynamic Content Manager

Schemalägg hur och när olika typer av innehåll ska visas.

Artikelfiltrering

Låt besökare filtrera ut artiklar efter t.ex. egenskaper, pris och artikelgrupper.