Sök

Eva och Marléne – projektledare med många bollar i luften

Omväxlande och utmanande. Så beskriver Marléne Nilsson och Eva Nordgren sina roller som projektledare. De närmar sig sju år på Askås och långsiktiga och goda kundrelationer är det allra bästa med jobbet.

Projektledarna Eva Nordgren och Marléne Nilsson.

7 januari 2017 klev Eva Nordgren och Marléne Nilsson in på Askås för första gången. I dag är de båda två Askås-veteraner med nyckelroller som projektledare. De ansvarar för varsitt team och leder små och stora e-handelsprojekt från start till lansering.

Det har hänt mycket i e-handelsbranschen och på Askås sedan den där vinterdagen då Eva och Marléne gjorde sin första arbetsdag. Båda minns den inledande tiden som inspirerande, välkomnande och utmanande.

 – Det var mycket att lära sig och det mesta var ju helt nytt för oss i början, säger Marléne.

 – Redan från start var det mycket att göra och jag minns att vi ganska snabbt gick över i att jobba i kundteam, fortsätter Eva. 

Kundteam eller projektteam är den arbetsstruktur som Askås sedan flera år använder i olika typer av projekt, både för nya och befintliga kunder. Teamen som leds av projektledarna har fasta frontend-utvecklare som får möjlighet att lära känna de kunder som hör till respektive team.

I de flesta e-handelsprojekt finns även en applikations-specialist som tar hand om olika typer av installations-uppgifter relaterat till projektet. Vid behov av renodlad utveckling och kodning kopplas även en backend-utvecklare med rätt kompetens till projektet.

– Med tanke på att vi har så många olika typer av projekt med kunder som är i olika faser blir jobbet aldrig tråkigt, säger Marléne.

– Det är väldigt inspirerande att vara en spindel i nätet. Som projektledare har du en roll att spela när det gäller alla delar av projektet och du är med från start till lansering, säger Eva.

Kontinuerligt kvalitetsarbete i projekten

Vissa typer av projektlanseringar är mer intensiva och omfattande än andra. Det kan handla om etableringar av nya marknader, uppgraderingar till Askås Enterprise och större designförändringar för befintliga kunder. Allra mest spännande är det dock när ett e-handelsprojekt för en helt ny kund ska lanseras.

– Det är jättekul när vi får återkoppling från kunderna och de är nöjda med en lansering. Det är det vi hela tiden strävar efter, säger Marléne.

– Vi söker ständigt efter arbetssätt som gör att våra lanseringar blir lyckade. Kvalitetsarbetet i våra projekt är superviktigt och vi har fått till en väldigt bra struktur som vi kontinuerligt jobbar med, fortsätter Eva.

Att de båda och många andra kollegor har jobbat på Askås under många år ser Eva och Marléne som en styrka. Samtidigt som nya kompetenta medarbetare rekryteras finns det en långsiktighet som skapar förutsättningar för goda kundrelationer.

– Många kunder har man ju följt under flera år och byggt upp bra relationer med. Vi lär känna våra kunder väl och det tror jag uppskattas, säger Marléne.

– Det är kul att få vara den del av våra kunders tillväxtresor. Som projektledare vill vi verkligen göra det vi kan för att skapa rätt förutsättningar, fortsätter Eva.

Askås e-handelsplattform och Askås som helhet skapar ett erbjudande som kan riktas till e-handlare i alla branscher, i alla stadier och med olika ambitionsnivåer. Allt från små familjeföretag till marknadsledande e-handelsbolag med hundratals miljoner i omsättning är kunder till Askås.

Denna mångfald av kunder skapar krav på flexibilitet gällande förhållningssätt, stötning och dialog från Askås medarbetare, inte minst ifrån projektledarna Eva och Marléne.

– Alla projekt är olika och det krävs att vi anpassar oss efter kunderna, säger Eva Nordgren.

– Vi behöver kunna lägga oss på deras nivå och ge stöd utifrån vilka förkunskaper de har. Det tycker jag är en styrka hos oss på Askås. Att vi verkligen är engagerade i våra kunder och deras verksamhet, säger Marléne Nilsson.

Fyra snabba med Eva Nordgren

Fyra snabba med Eva Nordgren

Vad är det bästa med att jobba som projektledare?

– Det är kul att vara ”spindeln i nätet” och när man känner att ett projekt verkligen flyter på med en bra dialog med kunden.

Vad är det bästa med att jobba på Askås?

– Man får ett väldigt stort förtroende och ansvar. Sedan har vi fantastiska kollegor och ett väldigt bra arbetsklimat.

Vad krävs för att vara en bra projektledare?

– Lyhördhet mot kollegor och kunderna. Samtidigt måste lyhördheten balanseras mot att man ska behålla struktur och den uppsatta planen.

Något projekt från det gångna året som varit särskilt kul?

– Projektet med NOA Gallery var inspirerande och kul på många sätt. Gänget från NOA var väldigt ambitiösa och deras lansering var första gången vi migrerade över en befintlig sajt till vår Askås Marketplace.

Fyra snabba med Marléne Nilsson

Fyra snabba med Marléne Nilsson

 Vad är det bästa med att jobba som projektledare?

 – Det är väldigt omväxlande och man utmanas hela tiden att lära sig nya saker.

 Vad är det bästa med att jobba på Askås?

– Vi har en bra familjär stämning och gemenskap. När det inträffar situationer som måste lösas snabbt ställer alla verkligen upp för våra kunder och kollegorna.

Vad krävs för att vara en bra projektledare?

–  Man behöver kunna ha många bollar i luften och våga prioritera när det behövs. Ett projekt som är nära lansering kräver extra fokusering.

Något projekt från det gångna året som varit särskilt kul?

– Det finns många projekt att nämna och LINUM Design är ett bra exempel. Vi hade ett jättebra samarbete under projektet och kunden var väldigt driven och fokuserad.

Mer läsning

E-handel med stöd för Tillgänglighetsdirektivet

E-handel med stöd för Tillgänglighetsdirektivet

Tillgänglighetsdirektivet, webbdirektivet, WCAG. Begripliga, hanterbara och robusta webbplatser. Det är mycket på gång gällande digital tillgänglighet för närvarande. Vi reder ut begreppen och slår samtidigt fast att Askås e-handelsplattform i stor utsträckning är förberedd för att möta de höjda kraven på tillgänglighet som börjar tillämpas 2025.
10 saker att tänka på när du ska byta e-handelsplattform

10 saker att tänka på när du ska byta e-handelsplattform

Det är mycket att tänka på inför ett byte av e-handelsplattform. Askås har mångårig erfarenhet av att flytta över befintliga e-handlare till vår plattform. Ta del av våra generella tips inför ett eventuellt flyttbeslut och gå igenom vår checklista för ett lyckat projekt och lansering.
LINUM tar ny sats tillsammans med Askås

LINUM tar ny sats tillsammans med Askås

I mer än 50 år har LINUM sålt sina kvalitativa produkter inom hemtextil. Nu har bolagets nya e-handel lanserats med Askås som leverantör