Sök

Kyrkogårdsvandring.se växer

Säffle var först ut och nu har Hammarö pastorat och kyrkogårdsförvaltning också blivit en del av projektet Kyrkogårdsvandring.se.
Hammarö församling och Kyrkogårdsvandring.se

I januari 2019 lanserades sajten Kyrkogårdsvandring.se. En digital form av kulturvård där svunna tiders fängslande livsöden lyfts fram och presenteras. Säffle var först ut och nu har Hammarö pastorat och kyrkogårdsförvaltning också blivit en del av projektet.

– Det känns väldigt inspirerande att komma igång med det här, säger kyrkogårdschefen Milena Andersson.

Publicerad: 2019-12-13. Text Patrik Otter

Hammarö kyrka med sina kyrkogårdar i tre väderstreck ligger vackert placerad några hundra meter från Hammarösjön och Vänerns vatten. Den medeltida kyrkan har anor från 1300-talet och det finns vikingagravar i området.

I de omkring 3500 gravarna på Norra, Södra och Västra Kyrkogårdarna vilar dock inga vikingar, däremot mängder av andra spännande, tragiska och inspirerande levnadsöden. Det är dessa, eller åtminstone ett urval personliga historier och berättelser som ska lyftas fram och bevaras inom ramen för Kyrkogårdsvandring.se.

Säffle pastorat var alltså först ut och när kyrkogårdschefen i Säffle, Katarina Bjerker, tog kontakt med Askås var projektet igång. (Läs mer via länken längst ner)

Milena Andersson i Hammarö fick efter hand information av sin kollega i Säffle och under hösten har diskussionerna och tankarna på att även Hammarö skulle hoppa på tåget blivit allt mer påtagliga.

– Vi har redan idag mycket personhistoria om våra gravplatser framtagen och publicerad i olika broschyrer. Men vi har länge pratat om att digitalisera och nå ut med materialet till ännu fler, berättar Milena.

Patrik Otter från Askås tillsammans med Milena Andersson, kyrkogårdschef och kyrkogårdsvaktmästarna Martin Jansson och Anders Levin.

Grunden i Kyrkogårdsvandring.se är just berättelser – texter, bilder, eventuella tidningsklipp och liknande som kan förmedla den livshistoria finns bakom det som står skrivet på gravstenarna.

Milena och hennes kollegor har även tankar på att använda QR-koder för att knyta samman det framtida innehållet på sajten med den fysiska kyrkogården. Koderna kommer sättas upp intill gravplatser med en personlig historia inlagd på sajten. Med mobilen kan man sedan snabbt scanna koden och ta del av berättelsen.

– Vi ser fantastiska möjligheter till att göra någonting riktigt bra. Vi vill att människor ska kunna komma till oss och helt på egen hand göra sina kyrkogårdsvandringar och ha stor behållning, säger Milena Andersson.

E-handelsplattform som grund

Att det nu står klart att även Hammarö kommer finnas med på Kyrkogårdsvandring.se är såklart väldigt glädjande. Patrik Otter, kommunikatör på Askås gillar tanken på att Askås e-handelsplattform, används för att presentera och vårda personliga berättelser om människor som inte längre finns med oss. Att kulturvård och modern digital teknik verkligen kan mötas på det här sättet.

–  Askås system är utvecklat för att hantera produkter, order, kampanjer, betalning och allt annat som har med e-handel att göra. Men mycket av funktionaliteten lämpar sig väldigt väl även för Kyrkogårdsvandring.se, säger Patrik Otter.

Möjlighet att filtrera innehållet på årtal, yrke, födelseort och mycket annat finns redan. Sökbarhet och den grundläggande strukturen är också på plats från start.

– Nu ska vi från vårt håll fortsätta jobba för och tillsammans med Säffle och Hammarö. På längre sikt hoppas vi såklart att ytterligare värmländska och svenska kommuner också vill vara med, säger Patrik Otter.

▶ Mer läsning: E-handel möter kulturhistoria.