Sök

Familjär, nischad och tillgänglig e-handel

Funka Mera var första kund som lanserades med Askås tillgänglighetsanpassade mallar. Passande med tanke på att personer med funktionsnedsättningar är målgruppen.

Linda McCluskey och Anna-Karin Arnald på Funka Mera.

I september 2023 lanserade Funka Mera sin nya tillgängliga e-handel. Askås e-handelsplattform och våra tillgänglighetsanpassade mallar ligger till grund för webshopen. 

­– Vi ville byta plattform för att kunna bygga den e-handel vi vill ha. Med Askås har vi alltid fått ett bra stöd och vi har bara börjat nosa på alla möjligheter som finns i plattformen, säger Anna-Karin Arnald, VD för Funka Mera. 

Lidköpingsbaserade Funka Mera har funnits i sin nuvarande form sedan 2018. Verksamheten drivs av personer med passion och genuint intresse för branschen, för produkterna och att göra verklig skillnad för kunderna. 

Flera av medarbetarna har själva funktionsnedsättningar eller anhöriga med funktionsnedsättningar. 

– Jag själv, som är VD och medgrundare, fick en adhd-diagnos som vuxen och vår huvudsakliga målgrupp är personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och deras anhöriga. I vår e-handel finns olika hjälpmedel som kan göra tillvaron lite lättare och underlätta fokus och lugn för användarna, säger Anna-Karin Arnald. 

Några exempel från det välfyllda sortimentet är hörselskydd, fidget och tugghjälpmedel. Sedan erbjuder Funka Mera även produkter inom pedagogiskt och språkutvecklande material för förskola och skola. Till arbetsplatser kan man till exempel beställa skärmar, tyngdprodukter och tidshjälpmedel. 

Krav på tillgänglighet 2025

28 juni 2025 ska EU-direktivet om tillgänglighet, det så kallade tillgänglighetsdirektivet, börja tillämpas som en del av den svenska lagstiftningen. Direktivet och i förlängningen lagen ställer höjda krav på att webbplatser ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

Under hela 2023 har Askås utvecklare jobbat för att i ett tidigt skede anpassa och förbereda e-handelsplattformen och de grafiska mallarna. Tillgänglighet blev därmed en naturlig del av projektet med Funka Mera och när e-handeln lanserades var den först ut med Askås nya tillgänglighetsanpassade mallar.

– För oss var detta en självklarhet eftersom tillgänglighet är en av de frågor vi brinner för – vi måste ju leva som vi lär. Sedan är det både en etisk och en affärsmässig fråga. E-handeln ska vara tillgänglig för alla och eftersom vi riktar oss mot personer med funktionsnedsättningar vore det negativt för affärerna om våra kunder hade en dålig köpupplevelse.

Filmen nedan visar en köpresa gjord via tangentbordsnavigering och tabbning hos Funka Mera

Projektet som helhet och det fortsatta samarbetet med Askås beskriver Anna-Karin Arnald som väldigt positivt och givande. Bytet till Askås har inneburit att flera tidigare utmaningar har omvandlats till möjligheter. Exempelvis har bolagets välfyllda och viktiga Kunskapsportal blivit en integrerad del av e-handeln.

– Vi kände att vi var låsta och inte kunde bygga den e-handel vi ville ha i den gamla plattformen. Sedan uppskattar vi den personliga servicen och det känns som att vi och Askås är en bra match. Även vi profilerar oss som ett företag som alltid ger kunden ett personligt och proffsigt bemötande.

Kunskap och hållbarhet

Nu finns den nya tillgängliga e-handeln på plats och Anna-Karin och hennes kollegor på Funka Mera ser fram emot att fortsätta erbjuda sina produkter och tjänster på ett familjärt, personligt och kundvänligt sätt till kunderna.

–   Vi ser i dag en trend mot allt större och opersonliga e-handelssajter, ofta stora internationella marknadsplatser med pressade priser. Vi vill fungera som en motvikt till detta genom att vara nischade, personliga och bidra med kunskap och hållbarhetstänk. Vi hoppas att fler e-handlare vågar göra på samma sätt som vi, säger Anna-Karin Arnald.

Askås är stolta över att få våra en del av resan och utvecklingen för Funka Mera. Stort lycka till under 2024 och i framtiden.

"Funka Mera har en djup förståelse för människor och deras olikheter och diskussionerna kring design fokuserade alltid på slutanvändarna. Jag brinner för tillgänglighet på webben och det kändes som vi träffade rätt där. Vi delade åsikter kring vad som är viktigt i utformningen av en webbsida."
Caroline Lindström, frontend-utvecklare, Askås

Mer läsning

E-handel med stöd för Tillgänglighetsdirektivet

E-handel med stöd för Tillgänglighetsdirektivet

Tillgänglighetsdirektivet, webbdirektivet, WCAG. Begripliga, hanterbara och robusta webbplatser. Det är mycket på gång gällande digital tillgänglighet för närvarande. Vi reder ut begreppen och slår samtidigt fast att Askås e-handelsplattform i stor utsträckning är förberedd för att möta de höjda kraven på tillgänglighet som börjar tillämpas 2025.
Nya marknader och tillväxt med lönsamhet för Beslag Online

Nya marknader och tillväxt med lönsamhet för Beslag Online

Att skapa tillväxt via nya marknader är det många e-handlare som har fokus på just nu. Askås kund Beslag Online har haft en fantastisk utveckling sedan starten 2016 och i somras gick bolaget ut på den holländska marknaden.