Stäng

Jag vill bli kontaktad


Jag vill kontakta Askås

Telefon: 0533-69 16 00

Säffle (huvudkontor)
Järnvägsgatan 11
661 30 Säffle

ASKÅS E-handelsdag 2019 - Partnerreportage

Snabbhet och hållbarhet
på vetenskaplig grund

Airmee har tagit logistikbranschen med storm

Airmee och Askås - partnerskap

Boende i Los Angeles, New York och Sydkoreas huvudstad Seoul gav insikter som ledde till aktion.

Julian Lee bevittnade hur e-handelns tillväxt accelererade och vilka logistiska utmaningar detta förde med sig för handlare och transportörer och även städer.

2016 såg Airmee dagens ljus och utvecklingen sedan dess har varit minst sagt spännande.

Publicerad: 2019-08-21. Text: Patrik Otter

Hur löser man bäst transportfrågan i större städer med snabbhet, servicegrad och hållbarhet som lika viktiga beståndsdelar? Detta var utgångspunkten när Julian Lee började utröna vilka möjligheter och utmaningar som logistikbranschen stod inför i en värld där handeln online växte explosionsartat.

Då hade han själv tagit del av utmaningarna på nära håll som boende i tre av världens största städer – Seoul, Los Angeles och New York.

 – Den växande e-handeln och kraven på snabbare leveranser hanterades inte på ett bra sätt upplevde jag. Det fanns stora möjligheter till att optimera logistiken och därmed möta behoven hos konsumenterna och samtidigt få in hållbarhetstanken, säger Julian.

Efter flytten tillbaks till Sverige igen började dessa tankar ta form och den process som idag har mynnat ut i Airmee inleddes. Julian tog kontakt med Adrian Prelipcean, då forskare i transportvetenskap på KTH.

Utifrån Adrians mångåriga forskning byggdes en avancerad algoritm som nu ligger till grund för Airmees tjänster och produkter. Optimering av flöden och rutter utifrån geografi, konsumenter och typ av varor sker ständigt i Airmees system.

– Att leverera snabbt och på bästa sätt är otroligt komplext då det finns så många olika parametrar att ta hänsyn till. En lösning som verkligen optimerar i realtid är en förutsättning och det kan vi erbjuda i dag, säger Julian.

Bolaget grundades alltså 2016 och inledningsvis fokuserade man på tjänster och leveranser för fysiska butiker i Stockholm. Under fjolåret expanderade Julian och hans kollegor. Integrationer mot olika e-handelsplattformar, däribland Askås, togs fram och därmed öppnades möjligheten att locka mångdubbelt fler kunder.

Miljö och hållbarhet

Intresset för Airmees sätt att tänka och den grundläggande forskningsbaserade lösningen har varit stort från början, både i Sverige och internationellt.

Fler och fler e-handlare använder sig i dag av Airmee och deras transportörer i Sveriges tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö. Snabba leveranser, inom en timme i vissa fall, och få om ens några begränsningar gällande vilka typer av varor som kan hanteras har positionerat Airmee väl i kampen om svenska e-handlare.

Ända sedan starten har även miljötänkande och hållbarhet varit en drivkraft när företaget har jobbat fram sin produkt. Under våren lanserades en satsning på miljövänliga transporter med cargo-cyklar och eldrivna fordon.

– Detta är lite av kärnan i vår idé och verksamhet. Att kunna erbjuda all tänkbar service men samtidigt göra det på ett hållbart sätt. I stan är ju dessutom cargo-cyklar i många fall betydligt snabbare än bilar och emissions-fria fordon kan i dag ta sig längre sträckor på en laddning.

Det har hänt mycket på kort tid för Airmee. Antalet kunder har sedan länge passerat 100 och personalstyrkan växer kontinuerligt. Julian Lee framhåller dock att resan bara har börjat och att fortsättningen innehåller bibehållen utveckling och tillväxt inom och utanför Sverige.

– Vi är fortfarande långt ifrån det vi kan och det vi vill vara. Vi har internationella ambitioner och ett första steg kommer bli etablering i övriga nordiska länder. Vi tror på en väldigt positiv framtid, säger Julian Lee.

Läs mer om Airmee:
www.airmee.com

Läs ett reportage om Grandpa. En av flera Askås-kunder som jobbar med Airmee. Klicka här


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
Publicerad 2019-08-21, 13:31
Uppdaterad 2019-08-21, 13:31